Napište nám

Jsme specialisté na zdravotnický materiál a zvlhčovače vzduchu již od roku 1998.

 

O stránky pečuje SEO konzultant z týmu společnosti UNIWEB s.r.o. (webdesign Plzeň)

Zraněná mladá lyžařka musela být resuscitována

25.01.2017

Mladičká lyžařka ve věku jedenácti let v sobotu dopoledne během jízdy na Černé sjezdovce v areálu Dolní Morava vylétla z trati a velmi těžce se zranila.
Zraněná mladá lyžařka musela být resuscitována

Na místo se záchranáři dostávali na lyžích

Dívka po opuštění sjezdovky vlétla mezi vzrostlé stromy a v plné rychlosti do nich narazila. „Na místo jsme dorazili na lyžích, technika se tam nemá šanci dostat. Zjistili jsme, že zraněná je v bezvědomí a svědci nehody už zahájili laickou resuscitaci. My jsme její stav konzultovali s dispečinkem linky 155 a dohodli se s nimi na vyslání vrtulníku Letecké záchranné služby z Hradce Králové,“ uvedl k nehodě Michal Klimeš, náčelník Horské služby Jeseníky. Dodal, že dívka utrpěla několik velice vážných poranění končetin, trupu i hlavy.

Na místo byl vyslán vrtulník

Nasadili jsme automatizovaný externí defibrilátor, ale ten výboj nedoporučil. Okamžitě jsme tedy zahájili nepřímou srdeční masáž a umělé dýchání. V neodkladné resuscitaci jsme pokračovali do doby, než se na místo dostavila posádka záchranné služby, která si zraněnou dívku převzala do péče,“ popsal situaci Michal Klimeš. Krátce nato doletěl rovněž vrtulník LZS a protože na sjezdovce nemohl přistát, zdravotníci z jeho paluby za visu v nízké výšce vyskočili. Vrtulník poté dosedl na nedalekém parkovišti.

 

Přibližně po patnácti minutách usilovné rozšířené resuscitace se záchranářům podařilo obnovit spontánní srdeční aktivitu zraněné dívky. Poté byla ze svahu svezena k vrtulníku a umístěna na jeho palubu. Letečtí záchranáři ji následně ve velmi vážném stavu transportovali do traumacentra Fakultní nemocnice v Hradci Králové,“ doplnil Ivo Novák, mluvčí Zdravotnické záchranné služby Královéhradeckého kraje.

Přeplněné sjezdovky v Jeseníkách

Všechny sjezdové trati v Jeseníkách v těchto dnech doslova praskají ve švech. Všichni, kdo se na nich pohybují, musí jednoznačně dbát všech bezpečnostních pravidel. Jde zejména o jízdu ohleduplnou k ostatním a takovou, jakou neriskují podobnou nehodu,“ varoval lyžaře náčelník Klimeš s tím, že důležité je také nepřeceňovat se a jezdit na tratích úměrných schopnostem lyžaře.

Doporučení Evropské resuscitační rady

Nová doporučení Evropské resuscitační rady ERC 2015 kladou velký důraz na to, aby zdravotníci používali kvalitní záchranářské vybaveníautomatické externí defibrilátory AED, jejichž obsluha je jednoduchá a díky hlasové nápovědě přístroje provádí záchranáře celým postupem až k dodání defibrilačního výboje, který je v časné fázi resuscitace velmi důležitý a defibrilátory mohou mnoha lidem zachránit život.

 

Vhodným vybavením pro záchranáře je také trenažer pro nácvik kardiopulmonární resuscitace. Profesionální resuscitační figurína Brayden má červené LED diody pro realistické znázornění toku krv a poskytuje okamžitou zpětnou vazbou, jestli je kardiopulmonární resuscitace (KPR) prováděná správně.

Přejeme vám pevné zdraví a hezký den!

Tým společnosti KRÁSNÝ - zdravotnická technika s.r.o.

Kontakty: Google+ nebo email: krasny@szo.cz

 

 

Zdroj: Tiskový servis HSČR