Napište nám

Jsme specialisté na zdravotnický materiál a zvlhčovače vzduchu již od roku 1998.

 

O stránky pečuje SEO konzultant z týmu společnosti UNIWEB s.r.o. (webdesign Plzeň)

Zdravotníci se stále více setkávají s útoky ze strany pacientů

27.01.2016

„Zdravotníci se stále více setkávají s útoky ze strany pacientů a klientů, a to nejen s ataky slovními, ale i fyzickými," říká Tomáš Oborný, mluvčí Fakultní nemocnice Ostrava.
Zdravotníci se stále více setkávají s útoky ze strany pacientů

Reprezentanti v karate a judo učili ve Fakultní nemocnici Ostrava sebeobranu

Ve Fakultní nemocnici Ostrava vyvrcholil v polovině prosince roku 2015 kurz profesní sebeobrany, která má personál naučit, jak jednat v kritických chvílích a předcházet případným nepříjemnostem. Kurzu, jehož lektory byli například Mario Bortoli, dlouholetý reprezentant republiky v karate, a Marcel Frenštatský, reprezentant republiky v judu, se účastnilo zhruba 80 zaměstnanců nemocnice. Jsou mezi nimi například sestry z nejrůznějších oddělení, laborantky, řidiči sanitek, kteří často vyjíždí za pacienty v kritickém stavu, kde je nutná okamžitá resuscitace.

 

„Zdravotníci se stále více setkávají s útoky ze strany pacientů a klientů, a to nejen s ataky slovními, ale i fyzickými," říká Tomáš Oborný, mluvčí Fakultní nemocnice Ostrava. „Zájemci se proto v kurzu sebeobrany mimo jiné učili, jak útoku předcházet, procvičovali sebeobranu v konkrétním prostoru, dejme tomu v sanitce, ordinaci nebo kanceláři, nebo užití speciálních technik proti agresivním a zároveň fyzicky znevýhodněným osobám, tedy seniorům, dětem nebo těhotným ženám."

Musíme se nebezpečí umět postavit čelem

Jedním z frekventantů kurzu byla Olga Michnová, vedoucí laborantka Ústavu laboratorní diagnostiky FNO. „Kurz sebeobrany považuji za skvělý benefit a rozhodně jeho absolvování doporučím i dalším kolegyním," říká žena, jež se zprvu obávala, že nebude zvládat to, co trénovaní lektoři. „Ale ukázali nám, že existují naprosto jednoduché chvaty, které vycházejí z přirozeného pohybu, a člověk si ani neuvědomí, že je umí. Naučili nás malé finty, které nás ovšem posunuly o kus dál. A také už víme, že se nemáme bát a musíme se nebezpečí umět postavit čelem. Rozhodně se teď cítím jistější nejen na noční službě, ale také cestou z práce domů."

 

Věříme, že pro zaměstnance je tato výuka přínosná, a že tento benefit ocení," konstatuje Oborný a dodává, že při speciálně zaměřených kurzech nemocnice spolupracuje s odborníky v dané oblasti, případně se vzdělávacími institucemi. „K takovým speciálním vzdělávacím projektům patřil například kurz znakového jazyka pro zdravotníky, který jim měl pomoci zvládnout komunikaci s neslyšícími pacienty. Ve spolupráci s Vysokou školou báňskou – Technickou univerzitou pořádáme kurz biostatistiky, který ocení zejména zaměstnanci provádějící různá měření či výzkumy. V oblasti měkkých dovedností se snažíme zaměřit na zvládání stresových situací, prevenci syndromu vyhoření a nekonfliktní komunikaci, kdy preferujeme interaktivní a záživnou formu vedení seminářů pouze s minimem teorie."


Fakultní nemocnice Ostrava v roce 2014 investovala do vzdělávání a odborného rozvoje svých zaměstnanců zhruba 17,5 milionu korun, v loňském roce se tato částka pohybovala přibližně kolem 19 milionů korun.

 

Zdroj: tisková zpráva Fakultní Nemocnice Ostrava

Přejeme vám pevné zdraví!

Tým společnosti KRÁSNÝ - zdravotnická technika s.r.o