Napište nám

Jsme specialisté na zdravotnický materiál a zvlhčovače vzduchu již od roku 1998.

 

O stránky pečuje SEO konzultant z týmu společnosti UNIWEB s.r.o. (webdesign Plzeň)

Virtuální hospoda pomáhá při léčbě závislosti na alkoholu

30.11.2015

Na Psychiatrické klinice Fakultní nemocnice v Plzni byl zahájen projekt spustila projekt Virtuální hospoda na podporu léčby syndromu závislosti na alkoholu. Léčbu na zdejší klinice ročně podstoupí více jak 120 alkoholiků.
Virtuální hospoda pomáhá při léčbě závislosti na alkoholu

Klienti se ve virtuální hospodě učí zvládat odmítání pobídek ke konzumaci alkoholu

O riziku pití alkoholu a následném řízení automobilu jsme nedávno psali v článku Alkoholtester může zabránit vysoké pokutě od policistů. Dnešní článek se také věnuje škodlivým následkům konzumace alkoholu a to závislosti na pití alkoholu.

 

Dovedete si představit, že v areálu nemocnice zažijete klasickou atmosféru hospody s typickým cinkáním půllitrů a sklenic a s tradičními výkřiky „Na zdraví“? V Plzni je to možné!

 

Na Psychiatrické klinice dostal zelenou projekt, díky kterému tyto prožitky mohou zažít její pacienti přímo v nemocnici. Jde o Virtuální realitu v léčbě závislostí, jejímiž autory jsou MUDr. Jiří Podlipný,Ph.D., zástupce přednosty Psychiatrické kliniky, MUDr. Milan Beniš, lékař této kliniky, Ing. Petr Hořejší, Ph.D.a Ing. Jiří Polcar (oba Katedra průmyslového inženýrství a managementu ZČU Plzeň).

 

Vše je na bázi expozice tréninkovému programu počítačem generované reality, která umožní klientům léčeným pro syndrom závislosti na alkoholu být na jednu stranu bezpečně, ale na druhou stranu autenticky a efektivně vystaveni zátěžovému prostředí s alkoholickým kontextem (pohostinské zařízení s konzumací alkoholických nápojů).

3D brýle a virtuální hospoda pomáhají zvládat pokušení

15 minut pokušení a odolávání

„Pacient si nasadí speciální 3D brýle a rázem se ocitá ve virtuální hospodě. Vše zde vypadá jako skutečné. Hlaholící společnost, osamělí hosté, přátelé a známí a také to nejdůležitější – pokušení a odolávání. 15 minut virtuální hospoda vystavuje pacienta kritickým situacím a navozuje situace, které mají napomoci k selhání. Nabídky k přípitku štamgastů jsou opravdu lákavé“, popisuje funkčnost nového druhu léčby doktor Jiří Podlipný.

 

Léčbu na zdejší klinice ročně podstoupí více jak 120 alkoholiků. Standardní léčba probíhá sedm týdnů a často jí předchází detoxifikace na speciální hospitalizační jednotce. Pomocí této metody se klienti učí zvládat odmítání pobídek ke konzumaci alkoholu. Jiří Podlipný ještě dodává: „Zahraniční studie ukazují, že využívání virtuální reality při léčbě je velmi účinné. V České republice se této problematice zatím nikdo nevěnuje. Myslím, že máme šanci překonat pomyslné hranice tuzemské psychiatrie a účinněji napomáhat při léčbě závislostí."

Digitální alkoholtester může pomoci odhalit problémy s pitím na pracovišti

Řídíte firmu a chcete odhalit problémy zaměstnanců s alkoholem? Využijte digitální alkoholtesty, které na základě dechové zkoušky snadno a rychle stanoví množství alkoholu v krvi. Alkoholtesty hojně využívá Policie ČR při dechových zkouškách řidičů motorových vozidel, ale můžete je začít využívat i vy při kontrole dodržování pracovní kázně a kontrole problémových zaměstnanců či pacientů, pokud provozujete zdravotnické zařízení.

 

Zdroj: Fakultní nemocnice Plzeň; internetový obchod s alkoholtestery SZO.cz


Přejeme Vám pevné zdraví!

 

Společnost KRÁSNÝ - zdravotnická technika s.r.o