Napište nám

Jsme specialisté na zdravotnický materiál a zvlhčovače vzduchu již od roku 1998.

 

O stránky pečuje SEO konzultant z týmu společnosti UNIWEB s.r.o. (webdesign Plzeň)

Riziko rakoviny snížíte o 30 %, když nebudete kouřit

16.02.2017

Rakovina má mnoho příčin. Nejvýznamnější příčinou jsou výživové faktory, které se podílejí na vzniku rakoviny z 35 %. Hned na druhém místě je kouření, které se podílí na vzniku nádorů z 30 % a dalšími významnými příčinami jsou nízká pohybová aktivita a alkohol, kterým je přičítáno po 5 %. V součtu jsou tedy za vznik rakoviny ze 3/4 odpovědné 4 faktory, které můžeme všichni ovlivnit sami svým vlastním přístupem.
Riziko rakoviny snížíte o 30 %, když nebudete kouřit

Nejvýznamnější jednotlivou příčinou rakoviny je kouření

Kouření způsobuje až 90 % rakoviny plic. Kromě toho způsobuje kouření také dalších 13 různých druhů rakoviny a mnoho dalších onemocnění - chronickou obstrukční plicní nemoc, podporuje vznik aterosklerózy, následný infarkt myokardu, cévní mozkovou příhodu nebo ischemickou chorobu dolních končetin.

Jak cigarety způsobují rakovinu?

Jejich kouř obsahuje přes 70 kancerogenů - látek, které rakovinu způsobují. Při vdechnutí cigaretového kouře se kancerogeny dostávají krví do celého těla a mění DNA v buňkách, poškozují geny a způsobují nekontrolované dělení buněk a vznik nádoru. Takto kouř působí nejen na kuřáka, ale i na jeho blízké, kteří jsou vystavení tzv. pasivnímu kouření. Každá vykouřená cigareta zkracuje život o 5 minut; denně zemře v ČR na následky kouření 65 lidí.

 

"Kouření je závislost, není lehké s ním přestat. Proto je úspěšnost odvykání bez pomoci velmi nízká," připomíná Lubomír Chudoba, prezident ČLnK. S odbornou pomocí se však úspěšnost odvykání zvyšuje několikanásobně. V České republice v současnosti funguje vedle 41 center pro závislé na tabáku také 148 lékáren, ve kterých vedou vyškolení lékárníci s pacienty konzultace v rámci odvykání kouření. Tito lékárníci jsou pečlivě proškolení tzv. garantovaným kurzem České lékárnické komory, který probíhá již pátým rokem pod záštitou profesorky Evy Králíkové, největší odbornice na odvykání kouření v České republice.

 

Poznámka redakce: Kouření zvyšuje riziko vzniku astmatu. My astmatikům a lidem, kteří mají problémy s dýcháním doporučujeme v bytě zvlhčovat ovzduší a čistit vzduch pomocí zvlhčovače s ionizátorem 3A HEALTH CARE. Silným astmatikům pak můžeme nabídnout cestovní inhalátory (bateriové inhalátory nejenom na cesty, ale také do školy, na nákup či na procházku). Doporučujeme inhalátor MYNEB a inhalátor F-206.

 

Zdroj: Tisková zpráva lekarnici.cz

Přejeme vám volné dýchání a pevné zdraví!

Tým společnosti KRÁSNÝ - zdravotnická technika s.r.o.

Kontakty: Google+ nebo email: krasny@szo.cz