Napište nám

Jsme specialisté na zdravotnický materiál a zvlhčovače vzduchu již od roku 1998.

 

O stránky pečuje SEO konzultant z týmu společnosti UNIWEB s.r.o. (webdesign Plzeň)

Narůstá počet narozených nemanželských dětí

05.02.2016

Je čím dál více párů, které dávají přednost společnému soužití na jedné hromádce před tradičním manželstvím. Také proto narůstá počet narozených nemanželských dětí. V roce 2015 jich byla v českobudějovické porodnici téměř polovina.
Narůstá počet narozených nemanželských dětí

V Nemocnici České Budějovice se v roce 2015 narodilo 2384 dětí, z toho 1114 nemanželských

Je čím dál více párů, které preferují společné soužití na jedné hromádce před manželstvím. Také proto narůstá počet narozených nemanželských dětí. V roce 2015 jich byla téměř polovina, respektive 1114. To s sebou přináší určité administrativní komplikace. Matrika v Českých Budějovicích totiž zaznamenala jen 834 zápisů o určení otcovství, z toho jich bylo 58 sepsáno s cizincem.

Netradiční jména dětí

Rovněž občané jiné národnosti přispěli do statistik porodnice Nemocnice České Budějovice. Minulý rok zde přišlo na svět 147 dětí, které měly minimálně jednoho rodiče z ciziny. S tím možná souvisí i netradiční jména, která nově narozená miminka dostala.

 

Mezi chlapci zaujal například Alessandro, jehož rodiče jsou dost možná fanoušky legendy italského fotbalu Alessandra Del Piera. Dívka s jménem Abigail zase mohla dostat své jméno podle postavy z amerického seriálu Turn.

 

Zpátky ale k těm tradičním českým jménům. Na předních příčkách se mezi chlapci stále drží Tomášové, Jakubové, Honzové nebo Ondřejové. Čím dál více je však v oblibě jméno Matyáš. To bylo odvozeno z hebrejského spojení s významem „dar od Boha“. U dívek nechybí Anny, Elišky nebo Terezy. Na popularitě však získává i Ema.

 

Správně zvolené křestní jméno může podle vědců do jisté míry ovlivnit budoucí kariéru dítěte. Studie potvrzují, že osobní jména ovlivňují úspěch ve škole, v politice i na trhu práce. Čeští voliči například dávají více preferenčních hlasů kandidátům, jejichž jména jsou oblíbená a vybírána pro nově narozené děti. Síla tohoto vlivu je prakticky nepřímým měřítkem voličské informovanosti.

Miminka s váhou pod 500 gramů!

Ne vždy jde porod podle představ, některá miminka se narodí předčasně a je potřeba jim věnovat speciální péči. Tu nejlepší nabízí Perinatologické centrum českobudějovické nemocnice. Výsledky to jasně dokazují. Díky skvělému přístupu všech lékařů a sestřiček se v porodnici narodilo 337 dětí s porodní vahou pod 2500 gramů, 89 dětí s porodní váhou pod 1500 gramů, 36 dětí s porodní váhou pod 1000 gramů a dokonce 6 dětí s porodní váhou pod 500 gramů! Pro představu - tato miminka byla jen o něco těžší než dva telefony Apple iPhone 6S Plus.

 

Poznámka redakce: Pokud i vy očekáváte přírůstek v rodině, máme pro vás 5 tipů na šikovné domácí zdravotní pomůcky pro děti.

 

Zdroj: Nemocnice České Budějovice

Přejeme vám pevné zdraví!

Tým společnosti KRÁSNÝ - zdravotnická technika s.r.o

Kontakty: Google+ nebo email: krasny@szo.cz