Napište nám

Jsme specialisté na zdravotnický materiál a zvlhčovače vzduchu již od roku 1998.

 

O stránky pečuje SEO konzultant z týmu společnosti UNIWEB s.r.o. (webdesign Plzeň)

Cvičení ATTACK 2016 proběhlo v Olomouckém kraji

27.10.2016

Zdravotnická záchranná služba Olomouckého kraje a Univerzity Palackého - Fakulta zdravotnických věd si v úterý 25.10.2016 ve spolupráci se složkami Integrovaného záchranného systému Olomouckého kraje prošla náročným testem při simulovaném teroristickém útoku v obchodním centrum Galerie Šantovka.
Cvičení ATTACK 2016 proběhlo v Olomouckém kraji

Cíl taktického cvičení

Cílem taktického cvičení ATTACK 2016 bylo dnes především procvičení efektivního způsobu třídění zraněných osob v terénu a následně i ve Vojenské nemocnici v Olomouci. Důležitou roli při cvičení sehrála souhra a spolupráce všech zúčastněných složek a rychlá pomoc lidem v nouzi. Do samotného cvičení bylo zapojeno celkem 63 zraněných osob z toho 35 těžce a další zhruba stovka účinkujících, spolupracujících různých subjektů a zasahujících z řad složek IZS. Zasahoval vrtulník s posádkou letecké záchranné služby.

 

 

Simulovaný teroristický útok

K útoku v obchodním centru došlo krátce po půl osmé ranní, následně hned několik osob z místa zavolalo na linku 112 a přivolalo pomoc z řad Policie ČR, Hasičského záchranného sboru a Zdravotnické záchranné služby Olomouckého kraje. Při simulovaném teroristickém útoku v Galerii Šantovka zaútočily tři osoby, a to střelnou zbraní, nožem a koncentrovanou kyselinou.

 

 

Systém efektivního třídění zraněných osob

Tento systém navazuje na dlouholetý způsob řešení podobných situací při výskytu většího počtu zraněných osob. Cílem výzkumu je inovace a zkvalitnění třídících postupů a implementovaní nových poznatků do praxe v přednemocniční neodkladné péči a na urgetních příjmech. V ČR není prozatím jednotný systém efektivního třídění zraněných v rámci nemocnic a právě tento výzkum Fakulty zdravotních věd Univerzity Palackého v Olomouci ve spolupráci se Zdravotnickou záchrannou službou Olomouckého kraje má za cíl k tomuto kroku co nejdříve dospět.

Doporučení Evropské resuscitační rady

Nová doporučení Evropské resuscitační rady ERC 2015 kladou velký důraz na to, aby zdravotníci používali kvalitní záchranářské vybaveníautomatické externí defibrilátory AED, jejichž obsluha je jednoduchá a díky hlasové nápovědě přístroje provádí záchranáře celým postupem až k dodání defibrilačního výboje, který je v časné fázi resuscitace velmi důležitý a defibrilátory mohou mnoha lidem zachránit život.

 

Vhodným vybavením pro záchranáře je také trenažer pro nácvik kardiopulmonární resuscitace. Profesionální resuscitační figurína Brayden má červené LED diody pro realistické znázornění toku krv a poskytuje okamžitou zpětnou vazbou, jestli je kardiopulmonární resuscitace (KPR) prováděná správně.

Přejeme vám pevné zdraví a pohodový den!

Tým společnosti KRÁSNÝ - zdravotnická technika s.r.o.

Kontakty: Google+ nebo email: krasny@szo.cz

 

 

 

Foto: ZZS Olomouckého kraje